The more luxurious the luncheon rooms at headquarters, the more inefficient the business. (Roland Franklin) Fiscale voordelen van de woonlening?Voor wie zijn eerste en eigen woning koopt is er slecht nieuws: de fiscale aftrekken bedragen sedert 01/01/2020 0% !
Het korfje waarin je de intresten en de kapitaalaflossingen en de premies van je schuldsaldoverzekering mocht aftrekken is immers opgedoekt. Dat korfje, woonbonus genaamd, was een Vlaamse gewestelijke aangelegenheid.
Er bestond ook zo een korfje voor de niet-eigen woning op Belgisch federaal niveau (voor een tweede woonst bijvoorbeeld). Paradoxaal genoeg bestaat dat korfje nog steeds.

Toch ook een beetje goed nieuws: vroeger werd het korfje van de eigen woonlening gedeeld met het korfje van het fiscale langetermijnsparen. Hierdoor hadden personen met een eigen woonlening er vroeger geen baat bij om aan langetermijnsparen te doen. Nu kunnen ze deze (quasi identieke) korf wel aanspreken en aldaar 30% recupereren van de gespaarde sommen. (Maximaal spaarbedrag EUR (inkomstenjaar ) per jaar).


Home

Copyright 2000- DefA Finance - All rights reserved.